Buďte vidět, vybavte se reflexními prvky


Reflexní prvky mohou zachránit život. Nastalo období, kdy by na to měli chodci a cyklisté myslet dvojnásob. Za snížené viditelnosti, která je pro podzimní a zimní měsíce typická, jsou při pohybu na silnicích mnohem ohroženější a nikdy by neměli spoléhat na to, že je řidiči uvidí včas. Pro zvýšení bezpečnosti by se měli reflexními prvky rozhodně vybavit. Povinnost jejich použití je přitom dána legislativou.

Nejen podzimní období se vyznačuje častou sníženou viditelností.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích není snížená viditelnost pouze tma, ale jedná se o situaci, kdy nemohou řidiči, a další účastníci provozu dostatečně rozeznat vozidla, osoby, nebo jiné předměty na silnici. To znamená, že označení reflexními doplňky jen za tmy nestačí. Připnout by si je chodci a cyklisté měli i v případě mlhy, hustého sněžení nebo šera.


Legislativa přesně neurčuje, jak má reflexní doplněk vypadat a kde má být umístěn. „Reflexní doplněk, kterým se chodec, případně cyklista zviditelní, by měl být minimálně o velikosti reflexní pásky umístěné na zápěstí či kotníku. Nejvhodnější je umístění na končetinách blíže ke středu vozovky tak, aby bylo zvýraznění viditelné pro řidiče z obou směrů jízdy,“ upřesňuje Jan Polák za Tým silniční bezpečnosti. Za zhoršené viditelnosti totiž řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla. 


Velkou pozornost by měli motoristé v provozu věnovat zejména dětem. Dětští účastníci provozu jsou nejranitelnější skupinou i za denního světla. Za snížené viditelnosti mohou navíc splynout s okolím více než dospělý, a to zejména mezi zaparkovanými vozidly, u přechodů pro chodce nebo na okraji vozovky. „V následujících podzimních a zimních měsících budou děti chodit do školy i ze školy či zájmových kroužků za šera nebo za tmy. Rodiče by proto měli myslet na jejich bezpečí a vybavit děti reflexními prvky. O fluorescenční doplňky v podobě nášivek lze vylepšit také oblečení, aktovky, batohy apod.,“ dodává k tématu vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová.   


Na důležitost používání reflexních doplňků upozorňuje i aktuální číslo časopisu Střeštěnov, který vznikl pod hlavičkou projektu Markétina dopravní výchova. Členové Týmu silniční bezpečnosti ho vozí dětem do škol, kde s nimi o bezpečném chování na silnicích mluví. „Na trhu je velký výběr z mnoha reflexních materiálů a doplňků. Některé jsou již součástí oblečení, školních aktovek a batohů. Děti se mohou zviditelnit i reflexními tkaničkami, mohou si připnout různé přívěsky, pásky nebo potahy na školní tašky. Možností je několik. Na našich hodinách se jim snažíme vysvětlit, že reflexní materiál není ostuda, a je důležité ho mít. Záleží na nich, jakou variantu si vyberou,“ dodává Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy


Časopis je distribuován do čekáren pediatrů, na dětská oddělení nemocnic, na dětská dopravní hřiště a další místa. Jeho náhled můžete nalézt na www.dopravnivychova.cz. Projekt Markétina dopravní výchova je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


nahoru