V Libereckém kraji evidují letos 13 obětí dopravních nehod. Jedná se o druhý nejlepší výsledek od roku 1993

Čt 17. 12. 2020

Od začátku letošního roku do konce října šetřili policisté na území Libereckého kraje 4 199 dopravních nehod, oproti loňsku se jejich počet snížil o 171 událostí. Nehody nepřežilo 13 lidí, těžká poranění při nich utrpělo 71 osob, dalších 1 004 skončilo s lehčím zraněním. Problémem i nadále zůstávají opilí řidiči a také rychlá jízda. Liberecký kraj a jeho partneři apelují na zvýšenou obezřetnost v zimních podmínkách.

Dopravní nehody v kraji si letos vyžádaly již 13 obětí. Dalších 71 osob bylo těžce zraněno

„Dopravní nehody a hlavně jejich následky v našem kraji dlouhodobě klesají. Například od roku 2003, kdy jsme na našich silnících evidovali 63 usmrcených osob, se tento počet snížil na letošních 13 osob. Přesto je naším společným cílem žádný usmrcený člověk v dopravě“ informuje Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. „Aktuálně společně s Libereckým krajem upozorňujeme na specifika zimních podmínek. Upozorňujeme řidiče na efekt zimních pneumatik, viditelnost a další pravidla silničního provozu vztažená k aktuálnímu období“ zdůrazňuje Jan Frieser. V celé České republice letos policisté řešili celkem 87 319 dopravních nehod, při kterých zemřelo 434 lidí a dalších 1 671 bylo těžce zraněných.

Na Liberecku zemřelo od začátku roku 6 lidí a 19 osob se těžce zranilo. Na Českolipsku si silniční nehody vyžádaly 3 oběti a 21 těžkých zranění. K tragickým výsledkům přispěly rovněž bouračky na Semilsku, kde přišly o život další 3 osoby a 21 jich utrpělo vážná poranění. V okrese Jablonec nad Nisou letos následkem nehody zemřel 1 člověk a 10 lidí se těžce zranilo.

Mezi příčinami vážných nehod vévodí ve statistikách nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy. „Svou daň si také opět vybral alkohol za volantem. Jen letos díky němu zemřeli na silnicích v našem kraji 4 lidé a dalších 13 bylo těžce zraněno“ varuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. Negativní trend letos vykazují také nehody cyklistů, a to zejména starších osob. Téměř na dvojnásobek loňského počtu vzrostly nehody cyklistů způsobené nezvládnutím řízení jízdního kola

Liberecký kraj, společně s Policií ČR a Týmem silniční bezpečnosti dlouhodobě působí na řidiče a věnují se zvýšení bezpečnosti silničního provozu v našem kraji. „Aktuálně se snažíme řidičům připomenout specifika zimního provozu, zejména informace o nutnosti užívání zimních pneumatik, viditelnosti vozidel ale i chodců. Chceme také připomenout nedávno změněná pravidla pro vytváření záchranářské uličky“ uzavírá Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.


nahoru