Cestujeme s dětmi bezpečně.

Pá 11. 11. 2022

Cestujete se svými dětmi autem bezpečně? Většina rodičů se snaží pro bezpečnost svých ratolestí udělat maximum, a v autě to platí dvojnásob, ale přesto při přepravě malých pasažérů spousta z nich dělá chyby. Tým silniční bezpečnosti připravil pro rodiče dvě přednášky na téma bezpečné cestování s dětmi. První z nich se uskuteční 23. listopadu v Jablonci nad Nisou, další pak 8. prosince v České Lípě. Mluvit se bude především o autosedačkách a správném způsobu používání. Zkušení lektoři nabídnou i zajímavé typy, jak si doma s dětmi povídat o dopravní výchově.

„Dětské autosedačky jsou základním bezpečnostním prvkem a pro cestování autem s dětmi jsou tak absolutní nutností,“ zdůrazňuje Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti. Výběr autosedačky není radno podceňovat, protože děti tráví v autě poměrně dost času. Mnozí se stanou spolujezdci už cestou domů z porodnice. Parametry po novorozence a pro starší děti jsou rozdílné. Jakmile povyrostou, tak z prvních sedaček, obvykle takzvaných vajíček, přesedlají do autosedaček další kategorie. Ze zákona v nich děti při jízdě musí být umístěny do tělesné hmotnosti nižší než 36 kg a výšky menší než 150 cm. 

Rodiče vozí své děti pravidelně do školek, škol, na kroužky, na výlety, ale i na běžné nákupy. A při všech takových cestách je velmi důležité dbát na bezpečnost. Pravidla o přepravě dětí jsou vázána na věk a postavu. Jak jim ale porozumět, aniž by rodiče neměli zamotanou hlavu? A jak vybrat správnou sedačku a vyznat se v pojmech, které jsou pro její výběr nezbytné? „Rodičům poradíme, na co si při výběru sedačky dát pozor, jak by ji měli vybírat a upevnit ve vozidle. Tím ale zajištění bezpečnosti nekončí. Podstatné je umět do ní správně dítě usadit a připásat,“ upozorňuje Markéta Novotná. „Dále se pobavíme obecně o problematice bezpečnosti v silničním provozu. Ukážeme si také, jak se věnovat dopravní výchově doma už od nejútlejšího věku a představíme portály, kde jsou dostupné různé zábavné, ale přitom vzdělávací hry a úkoly,“ představuje program workshopu Novotná.

Workshopy pořádá Tým silniční bezpečnosti díky podpoře Libereckého kraje pro zájemce zdarma. Kapacita je však omezena, proto je nutné se předem přihlásit.

Registrace pro Jablonec nad Nisou
https://www.dopravnivychova.cz/formular/1020 

Registrace pro Českou Lípu
https://www.dopravnivychova.cz/formular/1021

Celá zpráva ke stažení v DOC a PDF.


Nejen bezpečnost dětí při cestování v automobilech upozorňujeme v rámci projektu Markétina dopravní výchova, který je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s. nebo Marius Pedersen a.s.. Více o projektu, jeho výstupy, materiály a další naleznete na www.dopravnivchovy.cz. 
 


nahoru