Klání mladých cyklistů v Libereckém kraji pokračuje

Pá 17. 05. 2024

Dopravního soutěže se ve třech jednotlivých dnes zúčastnilo celkem 123 žáků z 20 základních škol. „Všem pedagogům a žákům děkujeme za účast ve 43. ročníku soutěže. Počasí bylo ideální a pevně věříme, že všichni si dopoledne na hřišti užili. Gratulace pak míří v I. kategorii do škol ZŠ Vrchlického, ZŠ Doctrina a ZŠ 5. května, ve II. kategorii pak ZŠ U Soudu, ZŠ Chrastava a ZŠ Dobiášova. Na vítězné týmy jednotlivých dnů se budeme těšit v krajském kole 5. června v České Lípě,“ říká Markéta Novotná, krajská koordinátorka BESIP pro Liberecký kraj pověřená Ministerstvem dopravy ČR.


Soutěž je postupová, začíná se školními koly, následně přes kola oblastní/okresní a krajská mohou soutěžní týmy postoupit do celostátního finále, které se v tomto roce uskuteční v Hradci Králové ve dnech 18. – 20. června. Soutěžní tým je složen vždy z dvou děvčat a dvou chlapců dané věkové kategorie. Školu tak může reprízovat až 8 žáků, 4 v kategorii 10 – 12 let, 4 v kategorii 12 – 15 (16) let.


Provozovatelem dětského dopravního hřiště je Městská policie Liberec. „Hřiště nabízí zázemí k uskutečnění dopravní soutěže, poskytuje jízdní kola, překážky pro jízdu zručnosti, potřebnou techniku, občerstvení, i strážníky do týmu organizátorů a rozhodčích. Zřizovatelem dopravního hřiště je Statutární město Liberec,“ popisuje spolupráci ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.


Spolu-vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Policejní prezidium Policie České republiky, Český červený kříž, Ústřední automotoklub ČR, Autoklub České republiky, dále Liberecký kraj, Město Česká Lípa a Tým silniční bezpečnosti.


V Libereckém kraji budou v příštím týdnu realizovány další oblastní kola na dopravních hřištích Košťálově a Jablonci nad Nisou. „V současné chvíli jsou již přihlášky do oblastních kol uzavřeny. Víme, že se nám opět podařilo zvýšit zájem škol na Liberecku i Jablonecku. Věříme, že se postupně vracíme na účast tzv. předcovidovou a v příštím roce bude zájem ze škol o účast v soutěži vyšší,“ vyslovila přání Novotná.


Ceny do soutěže v Libereckém kraji nachystali další partneři, kterým je vysloven dík za podporu aktivity, která ověřuje znalosti a dovednosti mladých a začínajících cyklistů. Mezi další partnery patří: prodejna Decathlon Liberec, Globus Liberec, Fruitisimo a hokejový klub Bílí Tygři Liberec.

Kompletní výsledková listina:


nahoru