Policisté se potkali v Liberci na semináři dopravní výchovy


Tým silniční bezpečnosti připravil seminář pro preventisty Policie ČR a obecních policií, kteří se podílejí na dopravní výchově dětí. Připravený seminář, metodika a další výukové pomůcky poradí, jak téma dopravy a bezpečnosti předat nejmladším účastníkům silničního provozu. Seminář se konal v rámci populárního projektu Markétina dopravní výchova za finanční podpory Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, Libereckého kraje a BESIP Libereckého kraje. Součástí bylo také školení zásad bezpečného poutání dětí v dětských zádržných systémech.

Děti patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Dle statistik Policie České republiky zemřelo v letech 2014 až 2023 v důsledku nehod 125 dětí (0–14 let) a 56 mladistvých (15–17 let). Dále bylo v obou kategoriích těžce zraněno 1 690 osob, lehce zraněno 27 085 osob. Celkové ekonomické ztráty plynoucí z dopravní nehodovosti dle portálu nehody.cdv.cz činí 111,11 mld. Kč, jen v roce 2023 se jednalo o částku 20,84 mld. Kč. Dopravní výchova je proto stále důležitá oblast a je nutné věnovat se jí jak v rodinách, tak i ve škole.

„Do škol nemusejí dopravní výchovu přinášet jen pedagogové, ale právě i policisté formou besed, případně výukou na dětských dopravních hřištích. Proto jsme opět připravili seminář s cílem usnadnit policejním preventistům práci s dětmi. Věřím, že školení a další materiály poradí, jak děti při výuce zaujmout, tak aby dopravní výchova byla zábavná a zároveň efektivní,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Na seminářích se účastníci seznámili s teoretickými znalostmi z oblasti dopravní výchovy a jejího ukotvení v systému, se základy vývojové psychologie dětí a pedagogických disciplín. Praktická část se zaměřila tentokrát zejména na představení nového společného počinu Týmu silniční bezpečnosti, Policie ČR a DINO Toys. Představení deskové hry Dopravka, která blíže propojila projekty Markétina dopravní výchova a Zebra se za tebe. „Snažili jsme se společnými silami uchopit dopravní výchovu hravě, aby zabavila i poučila celou rodinu. Zároveň aby se jednalo i o metodickou pomůcku, kterou by policisté mohli využít například na letních táborech a dalších preventivních aktivitách a učinili tak výuku dopravní výchovy zase o něco zábavnější,“ říká Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia České republiky.

Seminář realizovaný v Liberci mimo jiné umožnil seznámit účastníky se zásadami bezpečného poutání dětí v dětských zádržných systémech. „V Libereckém kraji jsme seminář o dětských autosedačkách realizovali už z kraje tohoto roku a u hlídek i preventistů se velmi osvědčil. Jsem rád, že jsme základní principy a zásady představili všem a pevně věřím, že se prostřednictvím policistů se zvýší osvěta i mezi rodiči,“ říká Jaroslav Řehák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

"Preventivním aktivitám v oblasti dopravní výchovy se Liberecký kraj věnuje dlouhodobě, proto jsme po dvou letech opět rádi přivítali policisty z celé republiky právě u nás. Měli tu připravený bohatý program, jak efektivně a zábavně zařazovat dopravně-bezpečnostní témata do besed a vlastních aktivit,“ dodává Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje odpovědný za resort dopravy.


Seminář pro preventisty Policie České republiky a obecních policií se realizoval v rámci projektu Markétina dopravní výchova, který se financuje z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporuje ho řada partnerů jako Liberecký kraj, Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s., Sev.en Česká energie nebo CYBEX. Více o projektu, jeho výstupy, materiály a další naleznete na www.dopravnivychova.cz.
 


nahoru